Per acabar amb l’anàlisi del fictici Linàs i les circumstàncies del seu rodatge, afegirem alguns comentaris addicionals basant-nos en els plans previstos al guió[i] i que no van ser rodats o es va desistir d’afegir-los al muntatge final per manca de qualitat tècnica.
SEQÜÈNCIA XII: En primer lloc, cal assenyalar que a la pel·lícula aquesta seqüència està inserta entre les VII i VIII. I que en la versió editada a França[ii] va precedida d’un rètol que indica:
“PENDANT CE TEMPS, A LINES, UN PASSAN QUI A REPÉRÉ LI TERRAIN D’AVIATION DES FRANQUISTES VENT CHERCHER UN GUIDE QUI LUI FERA TRAVERSER LES LIGNES ENNEMIES“.
S’hi ha inclòs una vista d’un poble dalt d’un turó, que no correspon en absolut a Villefranche-de-Rouergue i que no preveu el guió. En aquest, després, hi ha onze plans que no apareixen a la pel·lícula, excepte el que ens mostra a algú penjant el rètol del “Comitè del Front Popular” (a la pel·lícula s’afegeix “de Linás”, cosa que no se cita al guió) (plànol 1), i encara, hauria d’haver inclòs un primer pla d’un dels caps esculpits que coronaven els porxos (plànol 2) que no apareix. Passem a resumir els plànols omesos:
- Entra a la plaça un seguici de ferits que es dirigeixen a l’Ajuntament. Un d’ells diu a GUSTAVO:
FERIT: (En passar) Mira que fer-nos amb el poble per això…
- Plànol de GUSTAVO mirant el ferit.
- Un segon ferit comenta: -D’aquí a tres hores tindrem els moros aquí.
- GUSTAVO respon: Els nostres han arribat al riu.
- Primer pla del segon ferit: – Quin cony fan els companys de la ciutat?
- La càmera segueix el ferit i GUSTAVO que li diu: -Diuen que ja arriben.
- Sense indicacions.
- Segueix el diàleg. El ferit pregunta: – Amb fusells de veritat?, al que GUSTAVO respon: — A la ciutat sempre hi ha fusells.
- Plànol mitjà del seguici, de front, Gustavo entra a l’Ajuntament.
La coincidència es reprèn al plànol 12, en què s’indica al guió: INTERIOR DE LA SALA DE L’AJUNTAMENT, donant pas a la conversa de JOSÉ, desconfiat i apressat, amb el PRESIDENTE. Durant ella, s’intercala un breu pla de Villefranche, en què sota les porxades de la Col·legiata, passen dos ferits portats en llitera, sense cap diàleg, breu moment que substitueix tot el fragment eliminat.
La pel·lícula continua amb una total coincidència amb el guió fins que, al final de la seqüència, apareix un pla que sembla afegit. En ell, un jove CAMPESINO 3º, al costat del PRESIDENTE, mira per la finestra i diu: “els ramats surten corrent davant les metralladores dels moros”. Tot i que el guió indica “manadas”, a la pel·lícula s’aprecia un ramat d’ovelles, i tampoc és el PRESIDENTE qui està al costat del CAMPESINO 3º. Pla que, i ja és el súmmum!, es rodaria a Barcelona (es veuen els mateixos porticons que a la resta de la seqüència), però afegint un ramat ja a França (o prenent-lo d’algun arxiu), ja que era impossible haver-lo filmat en el context d’escassetat i de fam dels darrers mesos de guerra a Catalunya.
SEQÜÈNCIA XIII: Al guió es pot llegir el següent inici, omès a la pel·lícula:
- GONZÁLEZ i els seus companys baixen del cotxe que s’acaba d’aturar (plànol pres des de la plaça). GONZÁLEZ, PEDRO u BARCA entren a l’Ajuntament. Gent al voltant del cotxe. Crits, preguntes. CRITS I VEUS
- Pla de conjunt de la sala. GONZÁLEZ i PEDRO es col·loquen on era JOSÉ.
Al muntatge, només es veu arribar un cotxe (amb dues caixes lligades als parafangs, suposadament de dinamita). Després segueix el guió:
PRESIDENT: Quants fusells?
Tampoc coincideixen els personatges, ja que a la pantalla, un cop a l’interior de l’Ajuntament, només es veu GONZÁLEZ (i no PEDRO ni BARCA com indica el guió).
Segueix el diàleg entre el PRESIDENTE i GONZÁLEZ, coincidents al guió i al muntatge. Fins que en aquest s’ometen plànols sense diàleg (9 i 10), en què es contemplen els camperols de Linàs construint una barricada, per on passen precipitadament GUSTAVO i el MAESTRO. Travessen la plaça (on un cotxe està evacuant ferits) i entren a l’Ajuntament.
Després sí que segueix la coincidència entre guió i muntatge, gairebé exacta excepte alguna paraula del diàleg entre GONZÁLEZ, GUSTAVO i el MAESTRO Un petit detall no se’ns escapa: En cap moment apareix Barca (que sí que apareixerà a la seqüència següent, en la recollida d’utensilis per omplir-los de dinamita).
Conclusió: el primer pla, amb l’arribada del cotxe, va ser rodat a Villefranche-de-Rouergue, apreciant-se les porxades de la Col·legiata de Notre Dame. Tot i això, el plànol següent es va rodar a Barcelona (al Poble Espanyol de Montjuïc). Possiblement, hi hagi dues raons per fer-ho: d’una banda, José Telmo (l’actor que no apareix als crèdits, però que va encarnar GONZÁLEZ com hem analitzat[iii]) no va passar a l’exili, així com, possiblement, tampoc els que van interpretar els papers de GUSTAVO i el MAESTRO (actors desconeguts), que sí que eren presents al rodatge, a les acaballes del 1938, a Barcelona i Tarragona.
SEQÜÈNCIA XIV: Aquí ja no coincideix el decorat (Una habitació de l’Ajuntament, al pis baix) indicat al guió, amb el que realment es veu a la pel·lícula: unes porxades amb arcades.
El detall va portar a altres indagacions que estem finalitzant, que ens porten a pensar que la ubicació correspon a l’estadi de Montjuïc, aleshores ple dels refugiats arribats a Barcelona des de Màlaga, després de la Desbandà[iv]. Podria ser també algun altre edifici dels voltants, avui desaparegut.
Possiblement per donar unitat al relat, al principi s’hi inclou una presa llunyana (des del mateix punt de vista de la seqüència XII), de la Place du Marché, amb una fila de gent que va aportant recipients per omplir-los de dinamita. La presa es va fer a Villefranche-de-Rouergue cap al tard (fixeu-vos en l’ombra que s’allarga cap a l’est), abans de la primera (ombra més curta) o en un altre dia.
Després, la pel·lícula (després d’unes veus i l’ordre de silenci de GONZÁLEZ, no incloses) continua d’acord amb el guió, excepte alguna expressió que difereix, com quan es porta una caixa de cabals (¡Estupendo!, ¡formidable!), que per portar-la fins on l’han de tirar, plena de dinamita, contra les tropes mores, diu “Busca’m un carro de mà”, mentre que estava indicat “Troba’m dues bicicletes”.
La seqüència finalitza amb el pla inexistent al guió, rodat a Villefranche-de-Rouergue, de tall inversemblant, en què, amb un carro de mà, quatre homes i una dona (amb abric i sabates de taló), porten diverses botes (i no la caixa de cabals, que va ser rodada a Barcelona). La imatge (amb una altra presa de la Col·legial de Notre Dame intercalada), permet incloure una veu en off que serveix de ràcord:
OFF: Per tal que aquells arribin on són els avions…
En resum: tres seqüències que teòricament haguessin estat fàcils de rodar, i que a causa de les temibles circumstàncies que van envoltar la pel·lícula, van haver de ser rodades en dos moments i llocs diferents, afegint petits ràcords i deixant el que no es va tenir a mà en el moment del precipitat muntatge, forçat per la voluntat de projectar la pel·lícula davant del públic francès abans que esclatés la II Guerra Mundial. Però ni això va ser possible a causa de la prohibició d’exhibició comercial que va decretar el govern de Daladier, tampoc no va ser possible.
SABER-NE +:
EL BALL DELS CRÈDITS: ELS ACTORS
——————————————————-
[i] MALRAUX, André. Sierra de Teruel. (guion) Mecanografiado, con anotaciones de Max Aub. Fundación Max Aub. Ref: AMA. Sign.: C. 32-14
[ii] Paris, Les Grands Films Classiques.
[iii] https://www.visorhistoria.com/el-ball-dels-credits-els-actors-2/
[iv] https://www.visorhistoria.com/la-desbanda-i-lesquadrilla-malraux/